jueves, 26 de abril de 2012

TRADICIONS A VILAFRANCA: La Mare de Déu del Llosar

Una altra tradició, que se celebra cada any, el 8 de setembre.


El dia 8 de Setembre és el dia de la Mare de Déu del Llosar, el dia més important per als vilafranquins.
A les vuit hi ha diana i mascletà: la banda del poble desperta la gent tocant música i tirant coets. La gent s’arregla tot el que pot, ben pentinats i ben mudats, perquè a les deu i mitja sonen les campanes i seguidament, ix la processó. Anem a peu al Llosar, la gent, les dames, regines, capellans i també les autoritats. És costum portar la Verge  damunt d’un carro arrossegat per bous fins  el Llosar.
A les dotze a l’ermita del Llosar fan missa fins la una. A l’eixida, enfront de l’església, damunt dels arcs es dóna a menjar pastissos de confitura que han estat fets pels majorals, que són els que durant l’any han netejat l’església i se  n’encarreguen de la Mare de Déu.
La gent ens n’anem a dinar i a fer una “vecadeta”.
A les cinc s’ompli l’església, és la novena. En eixir de l’ermita es poden tornar a menjar pastissos de confitura. A continuació els membres de la banda ens toquen un concert al costat de l’om.
Aproximadament a les set tornem en processó cap a Vilafranca. A voltes a l’Avinguda del Llosar, arribant a la plaça, es tira una petita traca.
Per la nit, a les deu i mitja anem tots a casa el majoral i després del “paseillo” ,tots a ballar el ball-pla a la plaça d’En Blasc.
Aquesta nit els majorals de Sant Antoni sortegen el bou.
En acabar, a casa dels majorals es donen les bossetes per als xiquets que han ballat i als majors els conviden a beure i a menjar pastes.
I el dia ja s’ha acabat, tots estem molt cansats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

INVENTEM CÒMICS A PARTIR DE SITUACIONS

En classe hem creat còmics a partir d'una llista de temes que se'ns va proposar. Ací deixem alguns i també les situacions presentades.