lunes, 20 de mayo de 2024

CAPSA D'APRENENTATGE: LES DONES EN ELS JOCS OLÍMPICS



Entre les activitats que es demanen en aquesta capsa, destaca escriure la biografia d'una de les primeres espanyoles en participar en uns Jocs Olímpics, Lili Álvarez i Rosa Torrà.
Deixem ací algunes de les biografies que han fet en grup:

LILI ÁLVAREZ
Elia Maria González Álvarez i López va nàixer a Roma (Itàlia) el 9 de maig de 1905. Va ser batejada e Sant Joan de Laterà. La seva mare tenia una salut delicada i per aquest motiu vivien habitualment a Suïssa, on es va criar. En aquest país el paper de la dona era més avançat que a Espanya i per això va poder començar a fer esport desde petita. Va practicar billar pujada a una cadira quan era una nena i encara no arribava a la taula i amb quatre anys va aprendre patinatge sobre gel, obtenint més tard victòries a Sant-Motriz. Va practicar nombrosos esports, destacant com tennista i patinadora, encara que també va practicar esquí, alpinime, equitació, billar i pilot de cotxes de carreres.

  
Va ser una pionera de l'esport femení i la primera dona esportista espanyola que va ser convocada a uns Jocs Olímpics: els d'hivern Chamonix de 1924, que finalment va perdre per lesió. Va poder acudir als Jocs Olímpics de París 1924. També va ser una de les primeres dones en fer notícies esportistes publicant les seves primers cròniques entre 1925 i 1937 en revistes europees, i entre 1964 i 1966, en la revista Blanco i Negro i el diari ABC. 
En 1934 Lili Alvárez es va casar amb el compte de Valdéme, un aristòcrat francés. El 1939 Lili Alvárez va perdre als eu únic fill i la parella, aviat es va separar. Va tornar  a casa seva a Espanya el 1941 on va continuar activa en els esports i va començar a escriure sobre temes relacionats amb les dones i temes religiosos. Va fundar, el  1960, junt a altres dones, el Seminari d'Estudis Socilògics de la Dona. 
Lili Álvarez va morir el 8 de juliol de 1998.
(Aitana, Jairo i Martina)

ROSA TORRAS
Rosa Torras i Buxeda va nàixer a Barcelona el 23 de febrer de 1895. Va ser tennista i  9 vegades campiona d'Espanya i la primera jugadora espanyola que va anar a uns Jocs Olímpics.

L'any 1924 va participar en els Jocs Olímpics de París amb Lili Álvarez. Va viure 91 anys  i va morir el 26 d'agost de 1986.
Va ser la primera tennista en guanyar el torneig Internacional de S'agaro l'any 1932. Rosa Torras va ser també la introductora de Brigde a Barcelona i va obtenir molts títols, trofeus i molts jugadors es formaren amb ella.
(Alba, Sofia i Jorge)




LILÍ ÁLVAREZ
Elia Maria  González-Álvarez més coneguda com Lilí Álvarez, va nàixer el 9 de maig de 1905 a Roma i va morir a Madrid el 8 de juliol de 1998.
Va jugar a múltiples esports, els més destacats, tennis i patinatge i va ser la primera don esportista espanyola que va ser convocada als jocs olímpics d'h
ivern de Chamonix de 1924, que finalment es va perdre per una lesió. Però va poder anar als jocs olímpics de París de 1924 i va guanyar la medalla d'or en tennis. Entre 1926 i 1928 va conseguir finals consecutives a Windledon, en 1929 va fer equip amb la jugadora neerlandesa Kornèlia Vouman per a guanyar el títol de Roland Garrós.

LILÍ ÁLVAREZ
Lili Álvarez nacio en Roma, Italia, el 9 de mayo de 1905 durante una larga estancia de sus padres en la ciudad. Su madre tenía una salud delicada y por ese motivo vivían habitualmente en Suiza donde se crió.
En este  país el papel de la mujer era más avanzado que en España por lo que pudo empezar a hacer deporte desde pequeña.
Practicó billar subida a una silla cuando era pequeña y no llegaba aún a la mesa. Con 4 años aprendió patinaje sobre hielo, obteniendo más tarde victorias en Saint-Manitre. Entre sus deportes también estaba la equitación, equí alpino, automobilismo y tenis. 
En 1934 Lili Álvarez se casó con el conde de Valdené.
En 1924 participó en los juegos olímpicos de París, siendo la primera mujer española en jugar en los juegos y fue la tenista que llevó más lejos a España aquel año.
En 1939 perdió a su único hijo y se separó de su marido. Volvió a su hogar en España en 1941 donde continuó activa en los deportes y comenzó a escribir temas relacionados con las mujeres y temas religiosos. Murió en Madrid el 8 de julio de 1998 con 93 años. 
(Noa,Manuel e India)





ROSA TORRAS
Rosa Torras va nàixer a Barcelona el 23 de febrer de 1895 i va morir el 26 d'agost de 1986. Va ser de les primeres dones en participar en uns jocs olímpics i la primera espanyola. 
Era filla de César Augusto Torras Ferrer. Va créixer en el nucli d'un ambient burgés barceloní a principis del segle XX. El seu pare la educar al marge de les normes imposades a toda dona, així fumava cigarrets a l'extrem de llarguíssims filtres, la va autoritzar a vestir pantalons i pentinar-se a l'estil dels homes.
Com a tennista va guanyar aconseguir grans èxits en nombroses competicions internacionals defenent els colors del Real Barcelona Law Tennis Club.
(Jaume, Keissy, Chosen i Sergio)

ROSA TORRAS
Rosa Torras va nàixer el 23 de febrer de 1895 a Barcelona. Era filla de Céser Augusto Torras Ferrer, autor de les guies del Pirineu Català i president de l'associació científica.
En 1924 va ser la primera tenista espanyola en anar als jocs Olímpics. Com a tenista va guanyar nombroses competicions internacionals en el Real Barcelona Law Tenis Club, un dels clubs més antics d'Espanya i ella tenia el número 1 de sòcia.
Durant la seua carrera de tenista va ser nou vegades campiona d'Espanya: 1927, 1929, 1930, 1931, 1932... També va ser vàries vegades campiona de Catalunya. Va morir el 26 d'agost de 1986.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

CAPSA D'APRENENTATGE: ELS JOCS OLÍMPICS MODERNS

En la capsa sobre els Jocs Olímpics moderns hem fet una línia dels temps de les seus de les diferents Olimpíades, hem situat les seus en un ...