jueves, 12 de septiembre de 2024

COMPAREM DOS MONUMENTS DE L'EDAT MITJANA

Aquest mes de setembre continuarem estudiant l'Edat Mitjana, projecte que se'ns va quedar a mitges el curs passat. Hui hem fet una rutina de pensament "COMPARAR I CONTRASTAR" per veure les diferències entre una església romànica i una catedral gòtica. Deixem ací les idees que han eixit, compartint el que ha pensat cadascú de nosaltres.


ES PAREIXEN: 

- Les dues són de pedra. 
- Són antigues. 
- Les dues són esglésies o centres religiosos 
- Tenen la mateixa forma de la porta i tenen més d'una. 
- Tenen finestres. 

 ES DIFERENCIEN:

                                        CONCLUSIÓ:

El que més m'agrada és el gòtic, perquè és més clar, com si fora més elegant i això m'agrada. 
L'estil gòtic està més treballada i més decorada i el romànic és més simple.
La gòtica és més bonica que la romànica, la romànica és més simple.
L'art romànic és més simple i l'art gòtic està més decorat.
Tenen moltes diferències i serveixen per al mateix.
L'església romànica és més simple i la catedral està més decorada.
L'església romànica és més petita i bonica i la gòtica és més gran.


                                             


martes, 10 de septiembre de 2024

ON HEM ESTAT ESTES VACANCES?

Estos dies hem estat parlant de llocs que hem visitat durant aquest estiu, hem fet gràfiques i també un maps on cadascú de nosaltres ha assenyalat un dels llocs on ha estat. 


viernes, 14 de junio de 2024

CAPSA D'APRENENTATGE: ELS JOCS OLÍMPICS MODERNS



En la capsa sobre els Jocs Olímpics moderns hem fet una línia dels temps de les seus de les diferents Olimpíades, hem situat les seus en un mapa mundi, hem pintat les banderes dels diferents països, hem construït diferents esports amb el tangram i també hem vist un vídeo històric dels diferents jocs. Finalment hem creat cartells amb curiositats.


                                            










miércoles, 12 de junio de 2024

CAPSA D'APRENENTATGE: ESPORTISTES OLÍMPICS ESPANYOLS

En aquesta capsa hem fet diferents activitats en les quals hem conegut el nom de molts esportistes olímpics del nostre país, així com els esports que practiqune. Una de les activitats que més ens ha agradat ha segut la de crear cromos amb l'app  http://www.mtg.cardmaker.com Cadascú de nosaltres ha fet el cromo d'un esportista i una esportista espanyols. Després els hem col·locat en un mapa de províncies d'Espanya, segons els seus llocs de naixement.













viernes, 7 de junio de 2024

CAPSA D'APRENENTATGE: ELS JOCS OLÍMPICS EN L' ANTIGA GRÈCIA



En aquesta capsa hem aprés com van ser els primers Jocs Olímpics celebrats a Olímpia, Grècia. Hem conegut art de l'antiguitat relacionat amb els Jocs Olímpics i hem creat diferents Visual Thinking sobre  curiositats d'aquests jocs.


DISCÓBOLO DE MIRÓN
Está tallado en mármol, aunque el original fue fundido en bronce mediante la técnica de la cera perdida. Representa a un atleta en el instante justo de soltar el disco. El original se conserva en el museo de Londres, llamado Museo Británico.
Pesa 60kg, el Discóbolo es obra de Mirón Eléuteras, un escultor griego que vivió en el siglo V. Mide 1,60 m de altura.
En la Antigua Grecia uno de los deportes más exclamado e importante que se practicaban era el lanzamiento de disco. A los atletas de esta especialidad deportiva se les llamaba Discóbolo. Discóbolo, por tanto, significa lanzador de discos.
(Noa, Jorge y Ana Sofia)

DISCÒBOL DE MIRÓ
El discòbol és una escultura que va fer Mirón i la va realitzar al voltant del 455 aC. Podem dir que és la primera obra del Classicisme de l'art grec. L'original va ser de bronze fos mitjançant la tècnica de la cera.
Representa a un atleta en el moment just de soltar el disc, amb tot el cos flexionat i ple de pressió.  El Discòbol de Miró representa la bellesa del cos humà de forma racional a través de la matemàtica. (Alba, Sofia i Manuel)

APOXIOMENO DE LISIPO
Esta escultura representa un atleta captado en el momento familiar de raspar el sudor y el polvo de su cuerpo con un pequeño instrumento curvado qeu los romanos llamaron estrígil. El autor es Lisipo. Lisipo fue maestro de muchos escultores del helenismo. Lisipo fue, quizá más que otros, excepcionalmente valiente en la producción volumétrica de la figura y el giro.
El Apoxiameno del Vaticano es una estatua de mármol que se encuentra en los museos vaticanos. La mayoría de historiadores de arte sostienen que se trata de una copia del siglo I aC, hecha de mármol, copia de la original, hecha de bronce y creada por Lisipo en su madurez, alrededor del año 320 aC.
(Aitana, India i 

APOXIOMENO DE LISIPO
Apoxiomene significa el raspador. La estatua origial era de bronce, se creó en el 330 aC y su autor fue Lisipo. Hoy se encuentra expuesta en el museo Vaticano en un buen estado de conservación. Se trata de una escultura figurativa de carácter naturalista con cierta idealización. Representa a un hombre desnudo de pie y de bulto redondo. El tema representado es uno de los más tradicionales que es el momento de limpiarse el cuerpo con un estrigil o estrigilio.
(Keissy, Lola, Vega V)

AURIGA DE DELFOS
L'Auriga de Delfos és una escultura grega que va crear Pitárogos de Regio. Representa un conductor de carros. La quadriga i el tirà es es van perdre. Es va fer l'any 474 aC, està feta de bronze i mesura 199cm.
A Delfos es feien els jocs Pítics, que eren similars als Jocs Olímpics, però estaven dedicats al deu Apolo.
Es creu que Auriga va ser una ofrena per a celebrar una victòria dels Jocs Pítics. Actualment es troba en el Museu Arqueològic de Delfos, Grècia. (Martina, 

DORÍFORO DE POLÍCLETO
Doríforo fue una destacada escultura de Polícleto realizada entre los años 450 y 440 aC. De esta obra se conservan varias copias de época romana, en mármol, del original en bronce.
Esta obra representa el portador de la lanza, un atleta desnudo que sujeta una jabalina con el brazo izquierdo, mientra flexiona ligeramente la pierna derecha.
(Unai, Iker y Pilar)


VISUAL THINKING DELS JOCS OLÍMPICS EN L'ANTIGA GRÈCIA
Una altra activitat que ens ha agradat molt és la realització d'un Visual Thinking amb curiositats dels Jocs Olímpics a l'Antiga Grècia.






martes, 4 de junio de 2024

PREMI DE NARRATIVA VICENT MARÇÀ



Aquest any hem participat en els premis de narrativa escolar, Vicent Marçà i el nostre company Iker va ser un dels 45 guanyors. Ara el seu relat titulat Aventures d'estiu, està publicat en el llibre Un talent ocult, editat per l'editorial Bromera. 
El dia 22 de maig va ser la gala d'entrega de premis, premi que li va entregar Olga, la dona de Manel Garcia Grau, mestre i poeta que dona nom a la nostra escola.
Moltes felicitats de part de tota la classe.





jueves, 30 de mayo de 2024

ENS VISITEN JAHEL I PAULA, PSICÒLOGUES DEL VILLARREAL CF





Hui ens han visitat Jahel Molina i Paula, dues psicòlogues del Villarreal CF, Jahel del Villarreal Femení, que està en primera divisió, i Paula que atén a equips juvenils.

Les hem convidades perquè en el projecte de Jocs Olímpics teníem un capsa de salut i esport i dins d'ací, la importància de gaudir d'una bona salut mental per poder practicar esports i més, si són d'elit.

En elles hem fet dinàmiques de grup i també hem treballat les emocions, tan importants en la nostra vida. 

Dir que ens han convidat a anar a l'últim partit de lliga de les xiques al Miniestadi, Villarreal- Espòrting de Huelva.

Moltes gràcies per vindre, xiques. Hem aprés molt de la importància del vostre treball en els esportistes.

miércoles, 22 de mayo de 2024

martes, 21 de mayo de 2024

VOCABULARI: ESTRIS DE CUINA

Continuem estudiant vocabulari de diferents camps semàntics. Hui hem repassat i aprés diferents estris de cuina que tenim a casa. Deixe amb un pdf pdf la presentació que hem treballat a classe per tal que pugueu repassar.












lunes, 20 de mayo de 2024

CAPSA D'APRENENTATGE: LES DONES EN ELS JOCS OLÍMPICS



Entre les activitats que es demanen en aquesta capsa, destaca escriure la biografia d'una de les primeres espanyoles en participar en uns Jocs Olímpics, Lili Álvarez i Rosa Torrà.
Deixem ací algunes de les biografies que han fet en grup:

LILI ÁLVAREZ
Elia Maria González Álvarez i López va nàixer a Roma (Itàlia) el 9 de maig de 1905. Va ser batejada e Sant Joan de Laterà. La seva mare tenia una salut delicada i per aquest motiu vivien habitualment a Suïssa, on es va criar. En aquest país el paper de la dona era més avançat que a Espanya i per això va poder començar a fer esport desde petita. Va practicar billar pujada a una cadira quan era una nena i encara no arribava a la taula i amb quatre anys va aprendre patinatge sobre gel, obtenint més tard victòries a Sant-Motriz. Va practicar nombrosos esports, destacant com tennista i patinadora, encara que també va practicar esquí, alpinime, equitació, billar i pilot de cotxes de carreres.

  
Va ser una pionera de l'esport femení i la primera dona esportista espanyola que va ser convocada a uns Jocs Olímpics: els d'hivern Chamonix de 1924, que finalment va perdre per lesió. Va poder acudir als Jocs Olímpics de París 1924. També va ser una de les primeres dones en fer notícies esportistes publicant les seves primers cròniques entre 1925 i 1937 en revistes europees, i entre 1964 i 1966, en la revista Blanco i Negro i el diari ABC. 
En 1934 Lili Alvárez es va casar amb el compte de Valdéme, un aristòcrat francés. El 1939 Lili Alvárez va perdre als eu únic fill i la parella, aviat es va separar. Va tornar  a casa seva a Espanya el 1941 on va continuar activa en els esports i va començar a escriure sobre temes relacionats amb les dones i temes religiosos. Va fundar, el  1960, junt a altres dones, el Seminari d'Estudis Socilògics de la Dona. 
Lili Álvarez va morir el 8 de juliol de 1998.
(Aitana, Jairo i Martina)

ROSA TORRAS
Rosa Torras i Buxeda va nàixer a Barcelona el 23 de febrer de 1895. Va ser tennista i  9 vegades campiona d'Espanya i la primera jugadora espanyola que va anar a uns Jocs Olímpics.

L'any 1924 va participar en els Jocs Olímpics de París amb Lili Álvarez. Va viure 91 anys  i va morir el 26 d'agost de 1986.
Va ser la primera tennista en guanyar el torneig Internacional de S'agaro l'any 1932. Rosa Torras va ser també la introductora de Brigde a Barcelona i va obtenir molts títols, trofeus i molts jugadors es formaren amb ella.
(Alba, Sofia i Jorge)




LILÍ ÁLVAREZ
Elia Maria  González-Álvarez més coneguda com Lilí Álvarez, va nàixer el 9 de maig de 1905 a Roma i va morir a Madrid el 8 de juliol de 1998.
Va jugar a múltiples esports, els més destacats, tennis i patinatge i va ser la primera don esportista espanyola que va ser convocada als jocs olímpics d'h
ivern de Chamonix de 1924, que finalment es va perdre per una lesió. Però va poder anar als jocs olímpics de París de 1924 i va guanyar la medalla d'or en tennis. Entre 1926 i 1928 va conseguir finals consecutives a Windledon, en 1929 va fer equip amb la jugadora neerlandesa Kornèlia Vouman per a guanyar el títol de Roland Garrós.

LILÍ ÁLVAREZ
Lili Álvarez nacio en Roma, Italia, el 9 de mayo de 1905 durante una larga estancia de sus padres en la ciudad. Su madre tenía una salud delicada y por ese motivo vivían habitualmente en Suiza donde se crió.
En este  país el papel de la mujer era más avanzado que en España por lo que pudo empezar a hacer deporte desde pequeña.
Practicó billar subida a una silla cuando era pequeña y no llegaba aún a la mesa. Con 4 años aprendió patinaje sobre hielo, obteniendo más tarde victorias en Saint-Manitre. Entre sus deportes también estaba la equitación, equí alpino, automobilismo y tenis. 
En 1934 Lili Álvarez se casó con el conde de Valdené.
En 1924 participó en los juegos olímpicos de París, siendo la primera mujer española en jugar en los juegos y fue la tenista que llevó más lejos a España aquel año.
En 1939 perdió a su único hijo y se separó de su marido. Volvió a su hogar en España en 1941 donde continuó activa en los deportes y comenzó a escribir temas relacionados con las mujeres y temas religiosos. Murió en Madrid el 8 de julio de 1998 con 93 años. 
(Noa,Manuel e India)





ROSA TORRAS
Rosa Torras va nàixer a Barcelona el 23 de febrer de 1895 i va morir el 26 d'agost de 1986. Va ser de les primeres dones en participar en uns jocs olímpics i la primera espanyola. 
Era filla de César Augusto Torras Ferrer. Va créixer en el nucli d'un ambient burgés barceloní a principis del segle XX. El seu pare la educar al marge de les normes imposades a toda dona, així fumava cigarrets a l'extrem de llarguíssims filtres, la va autoritzar a vestir pantalons i pentinar-se a l'estil dels homes.
Com a tennista va guanyar aconseguir grans èxits en nombroses competicions internacionals defenent els colors del Real Barcelona Law Tennis Club.
(Jaume, Keissy, Chosen i Sergio)

ROSA TORRAS
Rosa Torras va nàixer el 23 de febrer de 1895 a Barcelona. Era filla de Céser Augusto Torras Ferrer, autor de les guies del Pirineu Català i president de l'associació científica.
En 1924 va ser la primera tenista espanyola en anar als jocs Olímpics. Com a tenista va guanyar nombroses competicions internacionals en el Real Barcelona Law Tenis Club, un dels clubs més antics d'Espanya i ella tenia el número 1 de sòcia.
Durant la seua carrera de tenista va ser nou vegades campiona d'Espanya: 1927, 1929, 1930, 1931, 1932... També va ser vàries vegades campiona de Catalunya. Va morir el 26 d'agost de 1986.

miércoles, 8 de mayo de 2024

DESCRIPCIÓN DE PERSONAS


Esta semana hemos hecho descripciones de personas. Pero no de alguien que conocemos, sino de un ZAZOZU o un CECI, dos tribus que se juntaron hace cientos de años y desde entonces comparten ropa, comida, mascotas... Primero hemos completado un esquema para ayudarnos después en la descipción.






LUCIA
Lucia es una niña con el  pelo rizado, los ojos azulados y la piel blanquecina. Es un poco tozuda pero en general es muy sociable. Vive en Valencia y viste con sus zapatillas blancas, su lazo moradoy su cazadora naranja.
Le encanta hacer natación y su padre, César, le enseña a nadar.
Tiene un zorrito que es muy perezoso y cuando Lucia va a comer una zanahoria, su zorro le pide un poco, y al final los dos termnina comiéndose una entera.
Suele quedar con su amigas que son : Zoe, Celia y Cecilia y como todas tienen catorce años, suelen llamarse "las 14"
En su tiempo libre Lucia queda con sus amigas y juegan a hacere hechizos de magia y a decir adivinanzas, y como Lucia le chiflan las adivinanzas, siempre acierta todas. (Alba)

LUCIA
Lucia tiene trece años y vive en Barcelona. Es un poco perezosa, tiene les ojos azules y el pelo rizado. Le gusta hacerse trenzas y tiene pelo rizado. Le gusta hacerse trenzas y tiene pelo postizo de color azul.
En verano va a la playa y tiene la piel bronceada. Le gusta llevar ropa de Zara y pinzas en el pelo. 
Cuando baila zumba se pone sus zapatillas azules y le gusta cocinar con su amiga Alicia.
Su madre se llama Patricia y es policia, su padre se lla ma Gonzalo y es profesor de zumba. Su hermana Zoe es jugadora de baloncesto pero también baila zumba.
Tienen una lechuza que se llama Celia y un zorro que se llama Izan.
 En su tiempo libre le gusta hacer hechizos, cocinar, bailar zumba y decir adivinanzas con su amiga Alicia. 
(Martina)

ZOE
A Zoe le gusta mucho ir a su ciudad, Zaragoza, a cazar, porque como su padre Izan, también caza.
A Zoe le gusta mucho comer, su comida favorita es el chorizo, la zanahoria y el mazapán y como se lo hace su madre, más.
Zoe teien el pelo rizado y los ojos azules y pecas y tiene la piel bronceada, ells es muy civilizada, pero cuando se enfada es muy cabezota.
Ella siempre viste con ropa del Zara, cazadora y lazos.
Ella juega a baloncesto y es profesora de zumba.
Tiene un hermano que se llama Neizan y tiene cinco años, ella tiene doce.
De mascotas tieen un erizo, un zorro y una lechuza (como Harry Potter).
En su tiempo libre baila zumba y cocina.
(Lola)

ALICIA
Alicia es una niña muy lista, con el pelorizado. Nació el diecinueve de marzo. Alicia creció y cuando cumplió trece años se hizo hechicera y princesa. 
Cuando se hizo mayor se compró un zorro porque es su animal favorito. Cuando cumpplió 19 años empezó a trabajar de cirujana y gracias a sus hechizos salvó a muchos niños.
Su padre, Izan, el el rey, es cocinero y alimenta a todo el reino con su zumo, manzanas y ciruelas.
Su madre, Celia, es policia y trabaja todo el día. 
(Jaume)

PATRICIO
Patricio tiene once años y nació en Barcelona. Tiene el pelo rojizo, los ojos azules y la piel blanquecina. De carácter es cabezón. Siempre viste con su calcetines, zapatillas, calzoncillos, chaqueta, cinturón y la roma es de Zara.
A Patricio le gusta mucho jugar a baloncesto, él entrena en un equipo de baloncesto.
El padre de Patricio se llama Gonzalo y trabaja de policia, la madre se llama Lucia y en vacaciones trabaja de profesora de zumba.
A Patricio le encantan las mascotas y tiene un cerdo, una cebra y dos peces.
Le encanta la comida, se come todo, les gustan las longanizas, el chorizo, la morcilla, las aceitunas, las zanahorias y muchas cosas más.
En su tiempo libre le gusta cocinar, bailar con su madre a zumba, jugar a adivinanzas y hacer hechizos. (Unai)

PATRICIO
Patricio nació en Ibiza el quince de agosto. Tiene once años. Su hermano tiene cinco años y es muy cabezón, su padre es zapatero y su madre es cocinera y le gusta cocinar garbanzos.
Patricio se ha tintado el pelo azul igual que su ojos para que conjunten, la piel la tiene blanquecina porque no le gusta ir a la playa.
Patricio es un poco cabezón y sobre todo celolo de los demás por como visten. Él tiene zuecos, calzoncillos, cinturones y algo de la tienda de Zara, pero él quiere una cazadora.
Él tiene uan lechuza y un erizo de mascota y su animal favorito son las cigüeñas.
En su tiempo libre juega con sus amigos a las adivinanzas.
(Sergio)

ALICIA
Alicia los lunes siempre le cuesta más levantarse para ir al colegio, así que su madre Ceci le llama perezosa. El color preferido de Alicia es el azul cielo, así que para ir al cole siempre lleva algo azul cielo, tanto las zapatillas, como los calcetines, los zpatos, la cazadora, sus lazos ¡hasta los cinturones! Lo tiene todo azul, desde luego lo ha sacado de sus padres Ceci y Neizan. A Ceci su color preferido también es el azul cielo, ella es profesora en Oxford, es científica y sus pociones preferidas son cuando tiene que usar líquidos de color azul cielo. Neizan es zapatero y también le gusta mucho el color azul cielo, de echo él fue quien le hizo las zapatillas azul cielo a Alicia.
(Vega V)



jueves, 2 de mayo de 2024

REINVENTEM CONTES I ELS REPRESENTEM AMB STOP MOTION

En alternativa  a la religió vam reinventar alguns contes clàssics i després els vam representar amb la tècnica d'Stop Motion. Aquesta activitat s'ha dut a terme en diferents mesos, ja que hem inventat les històries, creat tots els escenaris, personatges, hem fet l'stop motion i finalment hem editat els vídeos. Esperem que us agrade.



Després de veure les nostres produccions, hem fet una valoració i propostes de millora:

- Ha estat xulo fer-lo.
- Podríem revisar si s'havia guardat la veu.
- La nostra història anava molt ràpida.
- Llevar les fotos on ixen els peus i les mans.

martes, 30 de abril de 2024

DESCRIPCIÓ D'OBJECTES

Vector gratuito conjunto de varios animales y objetos.

La setmana passada vam fer descripcions d'objectes. Havíem de seguir tres preguntes: Què és, com és, per què serveix?

EMBUT: És un utensili de cuina, de plàstic. La part de dalt té forma de con i baix, té un tub. Per dins està buit. S'utilitza per  posar aigua en una botella o oli en un setrill.

LUPA: És un utensili per a vore de prop. Té un mànec, dalt del mànec hi ha un cercle que dins porta un cristall graduat per al seu ús. Serveix per a vore millor de prop, sense esforços. (Lola)

LLANTERNA: És un objecte electrònic. Té forma de cilindre amb un cercle gran al fnal. Serveix per a enllumenar els llocs amb poca llum, com una cova o quan jugues per la nit. (Jaume)

BUFANDA: És un complement de roba que serveix per a protegir-te del fred. El teixit és de llana. La forma és llarga i estreta. Se porta al coll per no tindre fred. (India)

XINXETA: És un objecte puntiagut i darrere té un cercle pla i una agulla xicoteta. Serveix per a ficar papers a la paret de suro i per a fer formes. Són de molts colors. (Vega O)

COTXE: És un mitjà de transport de terra de combustible i poden anar des d'una persona fins a nou. Té motor i quatre rodes i és molt ràpid. És el transport que més s'utilitza en tot el món. (Manuel)

BUFANDA: És una peça de roba per a l'hivern. És llarga i feta de llana. S'utilitza per a abrigar-nos a l'hivern i no passar fred. (Vega V)

sábado, 27 de abril de 2024

DIA DEL LLIBRE



Esta setmana hem celebrat en l'escola,  el dia del llibre. Entre les activitats que hem realitzat estan un arbre lector, anar a infantil a llegir-los un conte als nostres fillols lectors de 4 anys i la creació d'una rosa per regalar als nostres familiars.






miércoles, 24 de abril de 2024

miércoles, 10 de abril de 2024

INVENTEM CÒMICS A PARTIR DE SITUACIONS

En classe hem creat còmics a partir d'una llista de temes que se'ns va proposar. Ací deixem alguns i també les situacions presentades.












COMPAREM DOS MONUMENTS DE L'EDAT MITJANA

Aquest mes de setembre continuarem estudiant l'Edat Mitjana, projecte que se'ns va quedar a mitges el curs passat. Hui hem fet una r...