miércoles, 30 de junio de 2010

PREMIO PEQUENET PROFES 2.0.

Hoy hemos recibido un premio muy especial de nuestra amiga y compañera Ana, de ¿Dónde estás Tragapalabras? , premio que ha creado por Pequenet para los maestros 2.0., aquellos que utilizan las TIC en su tarea docente. Muchas gracias Ana, por concedernos este premio, en el que van apareciendo diferentes trabalenguas cada vez que visitas el blog.


Este premio, además de alegrarme muchísimo, va a hacer que el próximo curso, en clase de lengua, trabajemos los trabalenguas de una forma muy divertida. Gracias nuevamente, Ana.
A su vez, quiero regalar este premio a algunos blogs amigos:

Garachico enclave
Tertulias de maestros
El racó de Titina
Música, Mestre!
Ya estamos en Quinto

viernes, 25 de junio de 2010

LECTURA COMPRENSIVA

Hola, chicos y chicas de mi clase:
Como ya os dije antes de terminar el curso, este verano voy a ir introduciendo en el blog recursos para que repaséis conceptos que hemos trabajado en clase. Hoy os presento unas actividades para trabajar la lectura comprensiva, que he visto en el blog Sorpresas de Silvia


martes, 22 de junio de 2010

QUAN ELS NOSTRES AVIS I PARES EREN XICOTETS...


EL PASSAT
En el passat, quan ma mare era xicotet no hi havia tantes coses com ara. No tenien fanals elèctrics i havien d'anar amb un cresol a la mà. Si volien transportar-se anaven en burro o en un altre animal, i també anaven amb carro.
Tampoc tenien aigua, la roba la llavaven als llavadors i si volien aigua havien d'anar amb un cànter fins un pou per a plenar l'aigua.
Ara hi ha més coses: aigua, ens transportem amb vehicles i tenim fanals elèctrics.
(Neus Monfort)

VILAFRANCA FA 80 ANYS
Quan els nostres avis eren menut ho hi havia aigua corrent i per a llavar la roba havien d'anar als llavadors. Tampoc hi havia aixetes com ara i havien d'anar amb cànters a les fonts.
Quan anaven a l'escola tenien un mestre per a totes les assignatures i en quant als llibres, els subratllaven amb colors. Els transports eren carros amb cavalls. En la il·luminació, als carrers de Vilafranca els fanals eren de llum i cada dia, a les 20 hores, els encarregats d'encendre i apagar-los, els encenien.
Als masos s'il·luminaven amb fanalets. Quan el meu avi era menut vivia a un mas i quan havia d'anar a l'escola anava caminant i quan tornava, al meu avi l'esperava un burro per a pujar fins el mas.
(Cristian Aparici)

ELS MEUS AVIS EN EL PASSAT

Els meus avis antigament menjaven arròs caldós i coses amb arròs. En el passat la neu la portaven al congelador del carrer la Bassa fins que tinguera forma. Després l'aigua se la donaven als matxos.

El meu avi quan tenia 13 anys anava a pasturar i quan ja era més gran va treballar a la Marie Claire.

El transport no era el mateix, primer van anar a peu, després amb animals com el cavall, més tard van inventar la roda i molt més tard van inventar el motor, que és com anem ara.

La meva àvia anava a llavar la roba als llavadors i les paelles als arenals.

La il·luminació dels carrers s'ha modernitzat. Abans les cases no tenien canonades, tampoc no hi havia clavegueram ni banys públics.

(Alberto Falcó)


LA VIDA DE LA MEUA ÀVIA

Quan la meva àvia era xicoteta a les cases no hi havia aigua corrent. Abans tampoc hi havia clavegueram i l'aigua que es tirava als carrers s'emmagatzemava i quan plovia, s'ajuntava l'aigua bruta amb l'aigua de la pluja i corrien pel carrer.

Abans a les cases no hi havia banys i ací a Vilafranca no havia banys públics.

Els meus avis i tots els ciutadans es desplaçaven a peu i quan se n'anaven de viatge a un altre poble anaven amb autobús. A les cases hi havia llum però molt diferents a la d'ara. Quan la meva àvia Enriqueta era xicoteta molts xiquets anaven a l'escola als anys fins als 9 i després a la meva àvia la van ficar a treballar a cuidar xiquets i xiquetes menudes. Abans quan la meva àvia era menuda a les casa no hi havia llavadors com ara, i anaven als llavadors, com a la Font dels Burros a llavar la roba. Abans la roba era diferent a la d'ara.

(Elia Tena)



lunes, 21 de junio de 2010

R Ó RR?


REBECA I ROCIO SÓN GERMANES
Rebeca i Rocio són de Rússia. Allí hi ha un riu que es diu Rhin i un dia van anar remant fins arribar a Roma. A Roma hi havia romans molt romancers que volien que rimaren totes les rimes. De sobte per allí va passar una rata romancera amb arracades a les orelles que feia molta temor.
Quan se'n van anar, la barca es va trencar i no van poder tornar a Rússia i van quedar-se a Roma per sempre.
(Lorena Sales)

martes, 15 de junio de 2010

LA NOSTRA MESTRA I EL BLOC AL WOK (Butlletí virtual de la UOC)

Avuí s'ha publicat Wok del mes de juny, butlletí virtual de notícies de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) i per a la nostra sorpresa, en l'apartat de Gent UOC hi ha un article sobre la nostra mestra i el premi rebut pel Bagul de les lletres. Podeu veure ací la notícia.



viernes, 11 de junio de 2010

TRES NUEVOS REGALOS

Esta semana ha venido cargada de regalos. El primer premio lo recibí el pasado sábado en Madrid, de la mano de la Asociación Espiral. Y durante esta semana, dos grandes maestras, desde sus blogs, me han concedido tres regalos. El primero, Vale la pena, era de Carmen, del blog El Arco Iris del Cole y los otros dos, Manos de Hada y Blog con vida, los he recibido hoy de la mano de Conchita, de Blogmaníacos. Muchísismas gracias a las dos por pensar en mi blog, la verdad es que hace mucha ilusión recoger estos regalos de personas como vosotras, que disfrutáis con vuestro buen hacer en el aula. Gracias.




A su vez yo entrego estos premios a tres blogueras que conocí el sábado en la recogida de premios Edublogs:
a Amaya de Garachico Enclave
a Vanesa de Tertúlias de Maestros
a Estrella d'Idees Magistrals


JUGAMOS CON LOS VERBOS

Hoy hemos repasado los verbos de la primera conjugación y para ello hemos hecho un juego en el que cada uno de nosotros, en forma de cadena, decíamos un verbo, en infinitivo, de la primera conjugación. Ha empezado la serie Nahika, que ha dicho un verbo, la segunda, Cristina, tenía que decir el que había dicho su compañera más el suyo y así hasta que toda la clase ha recitado la lista de verbos en orden; la última, Vanesa, nuestra maestra. Pero como nos ha gustado mucho y estábamos muy atentos, aquellos que nos hemos atrevido, hemos hecho una segunda ronda. Tendremos que ejercitar más la memoria, que en algunos casos nos equivocábamos. Aqui tenéis la lista de verbos que hemos dicho:

Estudiar, cantar, comprar, hablar, mirar, enamorar, chillar, marcar, batear, votar, saltar, jugar, nadar, bailar, volar, cocinar, borrar, faltar, pestañear, cenar, espiar, aprobar, rabiar, golear, dar, escuchar, animar, amar, inventar, caminar atragantar, matar, invitar, palpitar, pintar, colorear, flipar, alquilar.


jueves, 10 de junio de 2010

CONTES FANTÀSTICS (contes d'altres alumnes)

Fa unes setmanes una amiga de l'institut de Villar del Arzobistpo em comentà la possibilitat de publicar al meu bloc uns contes fets pels seus alumnes, i com a mi i als meus alumnes ens agrada molt compartir, ens va paréixer una idea genial. Per aquest motiu, avui vull publicar els contes que els alumnes d'Eva m'han enviat. És un plaer poder presentar aquests treballs.
View more documents from VANESA.

miércoles, 9 de junio de 2010

POEMA AGUDITO

Durante el último mes hemos estado estudiando la sílaba tónica y las palabras agudas, llanas y esdrújulas. Como nos cuesta un poco distinguir los diferentes tipos de palabras y más la acentuación, en clase hemos inventado, después de escribir entre todos una larga lista de palabras agudas, un poema donde las palabras que terminan versos son agudas.

EL VIEJO DRAGÓN

Descubrí en el salón
un viejo dragón
sentado en un sillón
al lado de un jarrón.

Alguien a la puerta llamó,
y el dragón se levantó
la puerta abrió,
la persona se demayó
y el sapo se le cruzó.
(toda la clase)

EL RATÓN SIMÓN
Era un ratón que le llamaban Simón
y estaba tumbado en un sillón.
Se levantó y se pegó un coscorrón
y luego se rompió el talón.

Era un niño que se llamaban Rubén,
un día subió a un tren
y fue a una ciudad que se llamaba Jaén.
(Óscar Sirvent)

martes, 8 de junio de 2010

POR ARTE DE MAGIA

Para animar a leer a nuestros alumnos es importante que ellos tengan modelos a seguir, sobretodo si estos modelos disfrutan con la lectura. Por ello, nuestra mascota de clase, que vive en un baúl, trae libros nuevos al aula, a veces para dejarlos en la biblioteca y que los lean mis alumnos, y otras para que se los lea yo en clase. A los niños les encanta que les lean y si además ven que la persona que lee disfruta con ello, les anima a leer y descubrir las maravillosas historias que se esconden dentro de los libros. Además, cuando una historia les gusta, cada día que toca clase de lengua, te piden que les leas para sumergirse así, en el mundo mágico del libro.
Hoy quiero presentaros el último libro que he leído en clase a mis alumnos "Por arte de magia" de Carmen Vázquez Vigo, ya que durante unos días, los protagonistas se han convertido en nuestros compañeros de aula y nosotros, de sus aventuras.

lunes, 7 de junio de 2010

PANELL D'ACTIVITATS

Com ja queda poc per acabar el curs, he elaborat un panell amb diferents activitats que hem realitzat a l'aula.



ARRIBEN LES SARROMPES A L'ESCOLA


Us preguntareu per què hem escrit sarrompes i no sarrompa? Doncs perquè dissabte a la nostra mestra li van entregar a Madrid la sarrompa pel premi que ha guanyat del blog, però com ens ha dit la mascota de la classe, els vertaders guanyadors som nosaltres, els seus alumnes, ja que al bloc es publiquen els nostres treballs. Per aquest motiu, Vanesa a més de dur la sarrompa del premi, ens dugué a cadascun de nosaltres una sarrompa de fusta, amb el nostre nom. I aquestes sí que són per jugar. Ara haurem d'aprendre!

domingo, 6 de junio de 2010

JA TENIM LA BALDUFA DAURADA/ YA TENEMOS LA PEONZA DORADA


Ahir en un acte molt emotiu en la EOI, on es parlà de la importància dels blogs en educació, i es presentà una nova pissarra digital, s'entregaren els IV Premis Espiral Edublogs 2010. En la categoria d'alumnes de Primària, El Bagul de les lletres quedà el primer classificat, i per aquest motiu, rebé una baldufa daurada. Molt emocionada pel premi, comentí una miqueta el nostre treball en el taller de llengua.
En el mateix acte, coneguí a molts mestres que hi ha darrere dels grans blogs presentats al concurs i que també van resultar guanyadors, com són Amaya de Garachico Enclave i Vanesa de Tertulias de Maestros
i Estrella d'Idees Magistrals, amb les quals estic a la foto. Encantada de conéixer-vos, xiques!



Per a tots aquells que no vau poder veure l'acte en directe, us el deixo ací, no només perquè vegeu l'entrega de premis, sinó per tal que escolteu i gaudiu de de tots els actes celebrats, destacant la ponència d'Alfonso Alcántara, autor del blog Yo oriento.


El següent vídeo és només de l'entrega de premis, en este si que ix la nostra mestra Vanesa, en el minut 56,  dient unes paraules i dedicant-nos el premi. Gràcies!

IV Premio Espiral edublogs 2010 – Entrega de premios Primera parte from EOI on Vimeo.

viernes, 4 de junio de 2010

ENTREGA DE PREMIS ESPIRAL EDUBLOGS

Ací podeu veure fotos del que va ser dissabte de matí, en l'entrega de premis:



POEMAS PERSONALIZADOS/ ACRÓSTICOS CON EL NOMBRE


Hoy terminamos la actividad de dedicarles poemas a nuestros compañeros. Es el turno de Maria:

Miel dulce de primavera
Alimenta a los pájaros.
Rosa roja
Iluminada como el Sol
Amable y sensible.
(Silvia)

Silvadora como los pájaros.
Investigadora del mundo
Limón amarillo
Villafranquina de Villafranca
Imaginadora de cosas bonitas
Amable con todo el mundo.
(Lorena Sales)

martes, 1 de junio de 2010

REFRANES DEL MES DE JUNIO


En junio, el día 21 es largo como ninguno
Junio claro y fresquito, para todos es bendito
Sin engaño, la noche de San Juan es la más corta del año
Junio brillante, año abundante
Hasta el cuarenta de mayo no te quites el sayo y si junio viene ruin, hasta el fin.
Por junio el mucho calor, nunca asusta al labrador.
Junio brillante, año abundante.
En junio la hoz en el puño.
Por San Antonio nublado y por san Juan despejado.
Quien quiera ver los higos nacer, madrugue la mañana de San Bernabé.
Tormenta de junio golpea como un puño.
Junio al principio lluvioso, anuncia verano caluroso.
Agua por San Juan quita vino, aceite y pan.
Junio soleado y brillante, te pone de buen talante
En junio, si pica el sol, ni mujer ni caracol.
Cuando junio llega, busca la hoz y limpia la hera.
De los vientos de junio, los de San Antonio o ninguno.
En el mes de San Juan, al sol se cuece el pan.
Verdes o maduras, por San Juan brevas seguras.


KIT DE ROBÒTICA HISPAROB

A finals de desembre ens va arribar un kit de robòtica d'Hisparob, amb el qual hem estat treballant durant unes setmanes. Hem aprés com ...